Zupa groszkowa z grzankami

Składniki:

  • 300g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1l rosołu
  • czubrica zielona
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • kromki chleba pszennego, pokrojonego w kostkę
  • oliwa pomace
  • przyprawa do masła ziołowego

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj rosół i dodaj ziemniaki z groszkiem. Gotuj około 15-20 minut. Jeśli lubisz zupy z kawałkami to zblenduj część warzyw, a jeśli wolisz zupy krem to całość.
  2. W kubku wymieszaj śmietanę z czubricą zieloną, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Taką mieszaniną zagęść zupę. Całość zagotuj.
  3. Przygotuj grzanki: pokrojony chleb wymieszaj z oliwą i przyprawą do masła. Wrzuć na gorącą patelnię i podsmaż na rumiano. Grzanek można przygotować więcej i przechowywać w zamkniętym pudełku.

Przepis inspirowany książką: “Szybkie dania”.