zupa grochowa, zupa krem z grzankami, zupa groszkowa z grzankami

Zupa groszkowa z grzankami podawana pod kilkoma postaciami…

Zupa groszkowa z grzankami to świetna propozycja dla małego łasucha, który podejrzanie patrzy na warzywa… Wystarczy zblendować składniki, a zapieczony chlebek, no cóż… sprawi, że zawartość miseczki zniknie bardzo szybko!…

Składniki:

  • 300g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego,
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
  • 1l rosołu,
  • czubrica zielona,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • kromki chleba pszennego, pokrojonego w kostkę,
  • oliwa pomace,
  • przyprawa do masła ziołowego.

Zupa groszkowa wychodzi pyszna, jeśli wybierzesz ten sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj rosół i dodaj ziemniaki z groszkiem. Gotuj około 15-20 minut. Jeśli lubisz zupy z kawałkami to zblenduj część warzyw, a jeśli wolisz zupy krem to całość.
  2. W kubku wymieszaj śmietanę z czubricą zieloną, szczyptą soli i kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Taką mieszaniną zagęść zupę. Całość zagotuj.
  3. Przygotuj grzanki: pokrojony chleb wymieszaj z oliwą i przyprawą do masła. Wrzuć na gorącą patelnię i podsmaż na rumiano. Grzanek można przygotować więcej i przechowywać w zamkniętym pudełku.

Przepis inspirowany książką: “Szybkie dania”.