Odżywcza zupa krem groszkowo-ziemniaczana jest idealna zimą lub jesienią. Warto mieć ją na uwadze planując posiłki. Przy wykorzystaniu przygotowanego wcześniej rosołu – gotuje się ją bardzo szybko. Sprawdź przepis!
Składniki zupy krem
- 1,5 l rosołu
- 500g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 500g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżeczka tymianku
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rosół zagotuj.
Zupa krem z groszku może być przygotowana w następujący sposób:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim czosnek.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Zalej warzywa gorącym rosołem i zagotuj.
- Dodaj groszek, zagotuj i gotuj aż warzywa będą miękkie, około 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj tymianek i przypraw do smaku czubricami.
- Zdejmij zupę z kuchenki i zblenduj.
Uwagi związane z podawaniem zupy
Podaj udekorowaną zieleniną i kleksem śmietany. To idealne danie do uwzględnienia w jesiennym lub zimowym planie posiłków dla rodziny. Ma wiele wartości odżywczych i jest sycąca. Ziemniaki dostarczają węglowodanów.
Zupę w postaci kremu najlepiej podawać dzieciom, które jedza łyżeczką, piją przez rurkę. Jest łatwo przyswajalna, lepiej trawiona. Moim osobistym life hackiem jest odżywianie zupa kremem w ciąży. Gdy nie miałam ochoty zjeść czegokolwiek – blendowałam dosłownie każdą zupę, której składnikiem są warzywa. Dzięki temu chętniej ją zjadałam.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.