Zupa krem z zielonego groszku to nie tylko miłe dla oka danie, ale też doskonała metoda, by przemycić na obiad to, za czym dzieci nie zawsze przepadają… Sprawdź przepis ze składnikami z naszego sklepu!
Składniki do zielonej zupy grochowej
- 500g zielonego groszku mrożonego,
- 1 cebula, obrana i posiekana,
- 1 seler, obrany i starty na tarce o dużych oczkach,
- 2 pietruszki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach,
- 1-1,5l rosołu,
- czubrica zielona,
- oliwa pomace,
- grzanki.
Jak ugotować zupę z zielonego groszku?
- W garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
- Dodaj seler i pietruszkę, podsmaż.
- Zalej warzywa gorącym rosołem.
- Dodaj groszek i zagotuj. Gotuj całość aż warzywa zmiękną, około 20 minut.
- Dopraw do smaku.
- Część warzyw wyjmij na talerz, a resztę zblenduj. Dodaj odłożone warzywa i zagotuj całość.
- Podaj z grzankami i/lub kleksem śmietany.
Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.
Bardzo dobra zupa na letnią i wiosenną porę roku, jest lekka i pożywna. Zupę w postaci kremu najlepiej podawać dzieciom, które jedza łyżeczką, piją przez rurkę. Jest łatwo przyswajalna, lepiej trawiona. Moim osobistym life hackiem jest odżywianie zupa kremem w ciąży. Gdy nie miałam ochoty zjeść czegokolwiek – blendowałam dosłownie każdą zupę, której składnikiem są warzywa. Dzięki temu chętniej ją zjadałam.
Dlaczego zupa bez ziemniaków?
Proponuję Ci tutaj zupę bez dodatków ziemniaków. To potrawa wyjątkowo lekka i na szybko. Idealna na lato, która Cię nie zapcha. Przydaje się również w okresach mniejszego apetytu, kiedy jednocześnie niezbędne są wartości odżywcze. Przy tych wszystkich zaletach najesz się, ale nie zapchasz – to ważne.
Co daje czubrica?
To przyprawa, która jest nasza przyprawą numer 1 do potraw z warzyw. Charakteryzuje się ziołowym aromatem, dodatkiem czosnku, pełnią smaku kozieratki. Cząber (tymiankowate) jest kolejnym atutem.