Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 500g zielonego groszku mrożonego
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 1 seler, obrany i starty na tarce o dużych oczkach
  • 2 pietruszki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1-1,5l rosołu
  • czubrica zielona
  • oliwa pomace
  • grzanki

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij na niej cebulę.
  2. Dodaj seler i pietruszkę, podsmaż.
  3. Zalej warzywa gorącym rosołem.
  4. Dodaj groszek i zagotuj. Gotuj całość aż warzywa zmiękną, około 20 minut.
  5. Dopraw do smaku.
  6. Część warzyw wyjmij na talerz, a resztę zblenduj. Dodaj odłożone warzywa i zagotuj całość.
  7. Podaj z grzankami i/lub kleksem śmietany.

Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.