Słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem jabłka to smaczne połączenie znanych od pokoleń składników, wykorzystywanych częściej do smażenia osobno. Jeśli masz ochotę na odmianę, ale oparta o tradycję, ten przepis może Cię zainteresować!
Składniki na słodkie placki ziemniaczane
- około 500 g ziemniaków,
- 2 jabłka,
- 1 jajko,
- około 2 łyżki mąki orkiszowej lub gryczanej,
- 1 łyżeczka melasy karobowej lub miodu,
- cynamon cejloński,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki i jabłka obierz i zetrzyj na tarce, część na dużych, a część na małych oczkach.
Przygotowanie placków z ziemniaków, na słodko
- W dużej misce połącz starte ziemniaki, jabłka, jajko, mąkę i miód, dopraw cynamonem cejlońskim.
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i porcjami nakładaj przygotowane ciasto. Smaż placki aż zrumienią się z obu stron.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.
Z czym podać placki ziemniaczane?
Jeśli chcesz dosłodzić sobie placki ziemniaczano-jabłkowe, wówczas rekomenduję Ci syrop klonowy lub daktylowy. Ponadto placki są pyszne z dodatkiem miodu. Jeśli potrzebujesz podbić zawartość białka w diecie, możesz wybrać słodką śmietankę zyskując dodatek białkowo-tłuszczowy.
Samo połączenie ziemniaków i jabłek jest interesujące. Możesz zaskoczyć rodzinę, czy gości, serwując to danie z sosem miodowo-śmietanowym. Podgrzewasz lekko śmietankę i rozpuszczasz w niej miód.
Jaką odmianę jabłek wybrać do placków?
Polecam słodkie chrupiące odmiany jabłek takich, które się nie rozprażą i nie będą papką a pozostaną w chrupiących kawałeczkach. Wówczas placki zachowają strukturę.
Mąka w plackach ziemniaczanych: tak czy nie? Dlaczego?
Jestem zwolenniczką dodawania mąki do placków ziemniaczanych. Niewielka jej ilość (zerknij do proporcji w przepisie powyżej) pozwala lepiej związać ciasto na placki. Wówczas równoważy się „mokrość” jajka.
——
Nie polecam dosładzania placków pastą daktylową, która jest zmielonymi na gładko daktylami). Syrop to ugotowane i mocno odparowane daktyle bez skórek. Skórki daktyli się nie rozgotowują, zatem ich obecność lub brak mają znaczenie dla preferowanej przez Ciebie konsystencji danej potrawy.