Kimchi (czasami zapisywane jako kimchi lub kimchee) to tradycyjne danie kiszone. Jest to rodzaj pikantnego kiszonego warzywnego fermentu, który ma unikalny smak, aromat i korzystne właściwości zdrowotne. Przepis od Pana Wietnamczyka.
Składniki tradycyjnego Kim Chi
- 2 kg kapusty pekińskiej, pokrojonej w grubą kostkę,
- 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach,
- biała część pora, posiekana w krążki,
- pół szklanki posiekanego czosnku,
- 3 cebule posiekane,
- 1 łyżka startego imbiru,
- pół szklanki sosu rybnego,
- 1 szklanka ostrej papryki,
- 1,5 szklanki wody,
- 2-3 łyżki mąki ryżowej,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 2 łyżki soli himalajskiej,
- 2 rzodkiewki, posiekane,
- 2 cebule dymki, posiekane w całości.
Przygotowanie:
- Kapustę wymieszaj z solą i odstaw na około godziny, co jakiś czas mieszaj. Po tym czasie dokładni wypłucz z soli.
- W tym czasie z wody i mąki ugotuj kleik ryżowy.
- Dodaj cukier, wymieszaj i przestudź.
- Do ostudzonego kleiku dodaj paprykę i wymieszaj.
- W misce wymieszaj wszystkie warzywa i dodaj sos rybny oraz pastę paprykową. Wymieszaj dokładnie. Użyj rękawic, aby nie ubrudzić rąk papryką.
- Wymieszane warzywa przełóż do słoików i ubij je dobrze. Powinny sięgać do wysokości około 3/4 słoika. Gdy zaczną fermentować, to zwiększą swoją objętość.
- Kim Chi w słoikach postaw w nasłonecznionym miejscu na około 2-5 dni. Po tym czasie na 1-2 tygodnie do lodówki.
Później słoiki mogą trafić do piwniczki, ważne, żeby miały ciemno i chłodno.
Podsumowanie – dla zdrowia
Kimchi jest cenione nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale także za korzyści zdrowotne. Podczas fermentacji powstaje wiele korzystnych bakterii mlekowych i enzymów, które mogą wspierać zdrowie jelit, układu odpornościowego i ogólną kondycję organizmu. Kimchi jest również bogate w witaminy, minerały i błonnik.
Kimchi jest powszechnie spożywane jako dodatek do dań głównych, jako składnik zupy lub jako dodatek do ryżu. Może być również stosowane jako składnik w różnych potrawach, takich jak placki czy dania woka.