W naszej domowej kuchni zupa z zielonego groszku podawana jest w kilku wariantach. Sprawdź jeden z przepisów sprawdzających się na naszym stole i pobaw się konsystencją, by uatrakcyjnić codzienny posiłek!
Składniki na zupę z zielonego groszku
- 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj,
- 500g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego,
- 1 cebula, obrana i posiekana,
- 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
- masło klarowane,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- czubrica zielona.
Jak może być przygotowana zupa krem z zielonego groszku?
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij cebulę.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Wlej gorący rosół i zagotuj.
- Dodaj groszek i zagotuj. Gotuj aż warzywa zmiękną, około 15-20 minut.
- Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy i czubricą. Wlej mieszaninę do zupy i zagotuj.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.
Jak możesz podać zupę?
Jeśli lubisz zupy krem to zmiksuj zupę, jeśli nie to nie musisz tego robić.
Podawaj z grzankami. To świetna potrawa zimą i jesienią. Ma dużo wartościowych składników, jest odżywcza i sycąca. Ziemniaki dostarczają węglowodanów.
Jeśli nie zblendujesz tej zupy – będzie idealna dla dzieci żywionych metodą BLW, gdzie wartościowe jest zobaczenie składników w kawałkach a nie w postaci papki.
U nas w domu dzieci jedzą ją w postaci półkremu, kiedy część zupy odlewam i blenduję a potem dolewam ponownie do garnka. Wówczas uzyskuję aksamitną zupę wzbogaconą o kawałki składników. Przy wyborze wariantu kremowego lub aksamitnego nie musisz zupy niczym innym zagęszczać.
Zupę w postaci kremu najlepiej podawać dzieciom, które jedza łyżeczką, piją przez rurkę. Jest łatwo przyswajalna, lepiej trawiona. Moim osobistym life hackiem jest odżywianie zupa kremem w ciąży. Gdy nie miałam ochoty zjeść czegokolwiek – blendowałam dosłownie każdą zupę, której składnikiem są warzywa. Dzięki temu chętniej ją zjadałam.