zupa grochowa

Zupa krem lub nie-krem z zielonego groszku

W naszej domowej kuchni zupa z zielonego groszku podawana jest w kilku wariantach. Sprawdź jeden z przepisów sprawdzających się na naszym stole i pobaw się konsystencją, by uatrakcyjnić codzienny posiłek!

Składniki na zupę z zielonego groszku

  • 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj,
  • 500g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego,
  • 1 cebula, obrana i posiekana,
  • 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę,
  • masło klarowane,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • czubrica zielona.

Jak może być przygotowana zupa krem z zielonego groszku?

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  3. Wlej gorący rosół i zagotuj.
  4. Dodaj groszek i zagotuj. Gotuj aż warzywa zmiękną, około 15-20 minut.
  5. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami zupy i czubricą. Wlej mieszaninę do zupy i zagotuj.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.

Jak możesz podać zupę?

Jeśli lubisz zupy krem to zmiksuj zupę, jeśli nie to nie musisz tego robić.

Podawaj z grzankami. To świetna potrawa zimą i jesienią. Ma dużo wartościowych składników, jest odżywcza i sycąca. Ziemniaki dostarczają węglowodanów.

Jeśli nie zblendujesz tej zupy – będzie idealna dla dzieci żywionych metodą BLW, gdzie wartościowe jest zobaczenie składników w kawałkach a nie w postaci papki.

U nas w domu dzieci jedzą ją w postaci półkremu, kiedy część zupy odlewam i blenduję a potem dolewam ponownie do garnka. Wówczas uzyskuję aksamitną zupę wzbogaconą o kawałki składników. Przy wyborze wariantu kremowego lub aksamitnego nie musisz zupy niczym innym zagęszczać.

Zupę w postaci kremu najlepiej podawać dzieciom, które jedza łyżeczką, piją przez rurkę. Jest łatwo przyswajalna, lepiej trawiona. Moim osobistym life hackiem jest odżywianie zupa kremem w ciąży. Gdy nie miałam ochoty zjeść czegokolwiek – blendowałam dosłownie każdą zupę, której składnikiem są warzywa. Dzięki temu chętniej ją zjadałam.

Przepisy na zupy z grochem, które znajdziesz na blogu: