jak grillować warzywa, warzywa grillowane

Jak zdrowo grillować? Mięso, warzywa i sosy na grilla.

Przygotowania na grilla to dla wielu zakup podstawowych składników i rozpalenie węgla w palenisku. A dla nas to pełnoprawny posiłek przygotowany i jedzony w plenerze. Co zrobić, by zdrowo grillować?

Przepisy na wybrane zdrowe potrawy z grilla

Jak zbilansować posiłek przygotowany na grillu?

Mięso koniecznie marynujemy wcześniej. Dzięki temu po upieczeniu jest bardziej soczyste i smaczne. Warzywa szykujemy w lekkiej marynacie, więc dobrze komponują się z grillowanym mięsem i zapewniają różnorodność. Sosy mogą być na bazie jogurtu lub warzyw, koniecznie z ziołami, które poprawiają trawienie. Pieczywo jakie wybieramy, to nie tylko chleb, może być też tortilla, bułeczki, najlepiej pełnoziarniste, są źródłem węglowodanów. Sałatka – koniecznie z surowych warzyw, może być z dodatkiem prażonych pestek, ugotowanymi strączkami, uzupełnia posiłek o porcję błonnika. Naszymi ulubionymi dodatkami są masło ziołowe, napoje, owoce, słodkości na deser, kiszone warzywa w sezonie letnim.

Dla wszystkich grillujących mamy specjalną grupę produktów w kategorii Grillujemy. Wybraliśmy przyprawy i inne produkty z naszego sklepu, które sprawdzą się w zdrowych daniach na grilla.

Jak marynować mięso na grilla?

Mięso na grilla najlepiej zamarynować kilka do kilkunastu godzin wcześniej. Oczywiście zależy jakiego mięsa będziemy używać. Mięso z kurczaka lub indyka wystarczy, że poleży w marynacie 2-3 godziny, zaś mięso wieprzowe czy wołowe wymaga dłuższego marynowania – 12-24 godzin. 

Idealna marynata składa się z:

  • przyprawy suche lub świeże – mieszanki przypraw lepiej dobierać do gatunku mięsa, lżejsze mieszanki do drobiu, bardziej pikantne do wieprzowiny,
  • coś tłustego – najczęściej używamy oliwy, ale może być też olej rzepakowy lub słonecznikowy, tłuszcz jest nośnikiem smaku, a dzięki jego dodatkowi mięso upiecze się a nie ususzy na grillu,
  • coś kwaśnego – do drobiu wybieramy raczej mniej kwaśne rzeczy: jogurt naturalny, białe wino, sok z cytryny, ocet jabłkowy, a do mięsa czerwonego bardziej kwaśne: ocet winny, ocet balsamiczny, musztarda, czerwone wino. Kwaśny dodatek sprawia, że mięso szybciej kruszeje i podczas pieczenia pozostaje soczyste,
  • coś słodkiego – niewielki dodatek słodyczy łamie smak przypraw i kwaśnych składników marynaty, dodatkowo cukier i miód tworzą na pieczonym mięsie glazurę,
  • sól – jeśli używasz naszych przypraw, to nie zapomnij o dodaniu do marynaty soli, jeśli używasz innych mieszanek przypraw, to zawsze sprawdź czy w składzie jest już sól.
  • alkohol – podobnie jak kwaśne składniki marynaty sprawia, że mięso po upieczeniu jest bardziej soczyste. Jest składnikiem nie obowiązkowym, ale użycie alkoholu o ciekawym smaku doda charakteru mięsu.

Zawsze czytaj składy mieszanek przypraw. 

  1. Jeśli w składzie jest sól, to nie dodawaj jej więcej.
  2. Jeśli w składzie jest kwasek cytrynowy, to nie dodawaj kwaśnych składników do marynaty.
  3. Jeśli w składzie jest cukier lub inne jego zamienniki, to nie dodawaj słodkiego składnika do marynaty.

Jeśli szukasz przypraw do mięsa bez zbędnych dodatków, to zapraszam do www.nasypko.pl u nas tylko takie.

Jakie warzywa i w jakiej formie sprawdzają się na grillu?

Warzywa grillowane są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Wystarczy, że przygotujesz mieszankę z oliwy i ulubionych przypraw i nasmarujesz nią warzywa.

Na grilla nadają się pomidory najlepiej całe małe pomidorki lub duże mięsiste w plastrach. W grillowanej postaci sprawdzi się także bakłażan lub cukinia – w plastrach, połówki, faszerowane. Młode marchewki, młode pietruszki, seler – całe, w połówkach, karmelizowane, w lekkiej marynacie mają szansę cieszyć się powodzeniem podczas imprezy z grillem. Młode ziemniaki, bataty są smaczne jako talarki, połówki, wydrążone i faszerowane. Papryka, czy pieczarki w kawałkach na szaszłyki, wydrążone i faszerowane uatrakcyjnią smak grillowanej potrawy. Cebula biała, cebula czerwona, czosnek w krążkach, połówkach, a czosnek w całych główkach dadzą niesamowity aromat i smak. Dla wielu przysmakiem jest kukurydza w warunkach domowych przygotowywana na patelni a na grillu przygotujesz także całe kolby i analogicznie po upieczeniu warto posmarować ją masłem. Dynia jako kawałki na szaszłykach lub paski doda nie tylko koloru potrawie, ale i organizmowi – odżywczych składników. Kotleciki warzywne – na bazie warzyw strączkowych, kasz, warzyw korzeniowych, to potrawa wzbudzająca podziw gości i nie ukrywam – sposób na przemycenie warzyw dzieciom niejadkom. Kalafior i brokuł ugrillujesz w różyczkach, w plastrach a nawet w cieście.

Jak przyprawić warzywa na grilla, żeby były smaczne?

Możesz skorzystać z przypraw jednoskładnikowych: czosnek, papryka słodka, papryka ostra, chilli, imbir, pieprz, natka pietruszki, tymianek, cząber, rozmaryn.

Jeśli wolisz mieszanki przypraw to mamy dla Ciebie kilka propozycji:

  • Przyprawa do warzyw grillowanych – to nieco bardziej pikantna i aromatyczna mieszanka przypraw stworzona do grillowania warzyw.
  • Przyprawa Warzywa Pieczone z serii Moja Pierwsza Przyprawa – to łagodniejsza wersja mieszanki, ale również aromatyczna i pełna smaku. Stworzona została dla najmłodszych i osób wrażliwych na pikantne przyprawy.
  • Curry w dowolnej wersji – mamy mieszanki Curry tajskie i indyjskie, jest też mieszanka łagodna stworzona specjalnie dla dzieci.
  • Przyprawy do mięs – również do warzyw pasują mieszanki przypraw stworzone dla mięs, nadają kotlecikom warzywnym smaku kojarzącego się z mięsem

Grillując warzywa można bawić się kolorami, smakami i zaskakiwać bliskich i znajomych.

Jakie sosy przygotować na grilla by zaskoczyć kubki smakowe?

Jakich sosów używasz do grillowanych potraw? Kechup? Sos czosnkowy? Musztarda? Inne dostępne w spożywczaku?

Można w jedną chwilę, przy okazji przygotowywania innych rzeczy, stworzyć pyszne sosy. A jakie?

Polecam sprawdzić guakamole na bazie awokado albo sos tzatziki na bazie jogurtu z dodatkiem ogórka i czosnku. Pasuje także sos paprykowy, który możesz nawet pasteryzować i zostawić na później. Domowy majonez to dosłownie minuta miksowania. Domowy sos musztardowy można przygotować zarówno wersję łagodną jak i ostrą. Sos 1000 wysp zrobisz na bazie ketchupu i majonezu. Wiosenny twarożkowy – z dodatkiem świeżych warzyw i ziół. Zdrowy hummus zamieni się w sos z większym dodatkiem oliwy. Vege majonez na grilla przyrządzisz na bazie kalafiora. Sos curry jest pyszny zarówno na bazie śmietany lub majonezu. Sos chrzanowy – dla lubiących ostre smaki. Sos meksykański z dodatkiem suszonych lub wędzonych śliwek. Sos barbecue jest bardzo wytrawny i klasyczny dla kuchni amerykańskiej, gdzie grillowanie jest jeszcze bardziej popularne niż u nas. Pesto – nie tylko na bazie bazylii, ale też innych ziół. Angielski sos miętowy – tradycyjny dla kuchni brytyjskiej. Sos sezamowy – z dodatkiem prażonego sezamu. Sos orzeszkowy – inspiracja z kuchni chińskiej.

Sosy dopełniają grillowane przysmaki. Można tutaj poszaleć ze smakami, kolorami, konsystencjami. Jednak ważne jest, aby przygotowane sosy pasowały do pozostałych składników i dopełniały całą kompozycję.

Dla wszystkich grillujących mamy specjalną grupę produktów w kategorii Grillujemy. Wybraliśmy przyprawy i inne produkty z naszego sklepu, które sprawdzą się w zdrowych daniach na grilla.