udka z kurczaka na grilla, grilowane udka kurczakowe

Grillowane udka z kurczaka polecają się do jedzenia w plenerze

Grillowane udka z kurczaka to alternatywa dla domowego pieczenia lub smażenia. Nie ma to, jak aromatyczny i zdrowy posiłek zjedzony na świeżym powietrzu. Sprawdź nasz przepis!

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z przyprawą i solą. Sól jest potrzebna organizmowi do prawidłowego trawienia białek, ale nie warto przesadzać z jej ilością.
  2. Kurczaka opłucz i osusz. Natrzyj mięso marynatą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin. Możesz to zrobić rano, a po południu będzie gotowe.
  3. Zanim trafią na grilla, udka owiń folią aluminiową. Najpierw je upiecz w tej folii, a gdy mięso będzie miękkie, rozwiń je i przypiecz jeszcze na ruszcie.
  4. Jeśli chcesz zrobić tego kurczaka w piekarniku to najpierw upiecz go w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 160 stopniach przez około 30-40 minut, a potem odkryj naczynie i piecz jeszcze około 10 minut.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z grilla Siostry Marii”.