grillowane szaszłyki z warzyw, warzywne szaszłyki na grilla

Warzywne szaszłyki na grilla

Obok warzyw grillowanych osobno, warzywne szaszłyki na grilla są zdecydowanie najpopularniejszym posiłkiem w tej kategorii potraw. Jak przygotowujemy je w naszym domu? Zainspiruj się!

Składniki, na około 6 szaszłyków warzywnych:

  • pomidory koktajlowe lub śliwkowe, około 12 sztuk, zależy ile wyjdzie szaszłyków,
  • małe pieczarki, około 12 sztuk,
  • 1 żółta papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona w dużą kostkę,
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona w dużą kostkę,
  • 1 młoda cukinia z nierozwiniętymi nasionami, umyta, nieobrana pokrojona w plastry,
  • 1-2 czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki,
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • przyprawa do warzyw na grilla,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj kilka łyżek oliwy z czosnkiem i przyprawą.
  2. Dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj.
  3. Warzywa nadziewaj na namoczone patyczki. Jeśli pomidory będą na końcach patyczków, to pozostałe warzywa nie spadną.
  4. Możesz: grillować tradycyjnie, upiec w piekarniku (160 stopni, 20 minut), upiec na patelni grillowej.

Podawaj z pieczywem i mięsem grillowanym oraz liśćmi sałaty.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z grilla Siostry Marii”.