Obok warzyw grillowanych osobno, warzywne szaszłyki na grilla są zdecydowanie najpopularniejszym posiłkiem w tej kategorii potraw. Jak przygotowujemy je w naszym domu? Zainspiruj się!
Składniki, na około 6 szaszłyków warzywnych:
- pomidory koktajlowe lub śliwkowe, około 12 sztuk, zależy ile wyjdzie szaszłyków,
- małe pieczarki, około 12 sztuk,
- 1 żółta papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona w dużą kostkę,
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona w dużą kostkę,
- 1 młoda cukinia z nierozwiniętymi nasionami, umyta, nieobrana pokrojona w plastry,
- 1-2 czerwone cebule, pokrojone w ćwiartki,
- 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- przyprawa do warzyw na grilla,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
- Wymieszaj kilka łyżek oliwy z czosnkiem i przyprawą.
- Dodaj warzywa i dokładnie wymieszaj.
- Warzywa nadziewaj na namoczone patyczki. Jeśli pomidory będą na końcach patyczków, to pozostałe warzywa nie spadną.
- Możesz: grillować tradycyjnie, upiec w piekarniku (160 stopni, 20 minut), upiec na patelni grillowej.
Podawaj z pieczywem i mięsem grillowanym oraz liśćmi sałaty.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z grilla Siostry Marii”.