zupa z soczewicy

Zupa soczewicowa z warzywami

Soczewica jest bogata w błonnik, który jest ważny dla zdrowia układu trawiennego. Ponadto, soczewica ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu powoduje wolniejsze i bardziej stabilne podnoszenie poziomu glukozy we krwi. Smacznego!

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona lub 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 por
  • 1,5l rosołu
  • czubrica czerwona
  • czubrica zielona

Przygotuj wcześniej:
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli używasz świeżej papryki to oczyść ją z nasion i białych błon i pokrój w kostkę. Pora pokrój w półplasterki.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj rosół.
  2. Dodaj warzywa i dopraw do smaku.
  3. Gotuj aż warzywa i soczewica zmiękną (około 20 minut).

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *