Soczewica jest bogata w błonnik, który jest ważny dla zdrowia układu trawiennego. Ponadto, soczewica ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu powoduje wolniejsze i bardziej stabilne podnoszenie poziomu glukozy we krwi. Smacznego!
Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 papryka czerwona lub 1 łyżka pasty paprykowej
- 1 por
- 1,5l rosołu
- czubrica czerwona
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Jeśli używasz świeżej papryki to oczyść ją z nasion i białych błon i pokrój w kostkę. Pora pokrój w półplasterki.
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj rosół.
- Dodaj warzywa i dopraw do smaku.
- Gotuj aż warzywa i soczewica zmiękną (około 20 minut).
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.