buraki czerwona fasola

Buraczane burgery z fasoli

Nasze burgery z fasoli i buraków podawaj w bułce z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym lub samodzielnie jako przekąskę. Poznaj przepis!

Składniki:

  • 300g czerwonej fasoli
  • 2 buraki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • czubrica czerwona
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (jeśli będzie konieczna)

Przygotuj wcześniej:
Fasolę mocz około 8 godzin (najlepiej na noc), następnie odcedź, opłucz i ugotuj w świeżej wodzie (około 1 godzinę). Buraki ugotuj w mundurkach do miękkości (około 1-1,5 godziny), następnie ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz.

Przygotowanie:

  1. Warzywa zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach.
  2. Masę dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Jeśli trzeba to zagęść mąką.
  3. Patelnię lekko nasmaruj tłuszczem i smaż na niej małe burgery z obu stron.

Uwaga!
Nie dodawaj tłuszczu, bo burgery chłoną go i się rozpadają.

Podawaj w bułce z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym lub samodzielnie jako przekąskę. Jeśli do pasty nie dodajesz mąki można ją też wykorzystać jako pastę do kanapek.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *