czerwona soczewica

Soczewica z ryżem

Soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika, żelaza, folianów, magnezu, fosforu, cynku, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz przeciwutleniaczy. Pysznie i na na zdrowie!

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 50g ryżu białego długoziarnistego
  • 1 l rosołu lub bulionu warzywnego, gorącego
  • 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 słoik krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • pół łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 100g różyczek brokułów
  • pół puszki kukurydzy lub 3-4 łyżki gotowanych ziaren kukurydzy
  • 50g zielonej fasolki szparagowej
  • tłuszcz do smażenia
  • bazylia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim czosnek razem z porem.
  2. Dodaj przyprawy: kminek, chilli i Garam Masala i przesmaż je z czosnkiem.
  3. Dodaj ryż i soczewicę i chwilę podsmaż.
  4. Wlej rosół i zagotuj.
  5. Dodaj warzywa: pomidory, brokuły, fasolkę, kukurydzę i paprykę. Zagotuj i gotuj całość około 15 minut, aż warzywa i ryż zmiękną.
  6. Pod koniec gotowanie dopraw do smaku i dodaj bazylię.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *