Soczewica jest doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika, żelaza, folianów, magnezu, fosforu, cynku, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz przeciwutleniaczy. Pysznie i na na zdrowie!
Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 50g ryżu białego długoziarnistego
- 1 l rosołu lub bulionu warzywnego, gorącego
- 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 słoik krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- pół łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 100g różyczek brokułów
- pół puszki kukurydzy lub 3-4 łyżki gotowanych ziaren kukurydzy
- 50g zielonej fasolki szparagowej
- tłuszcz do smażenia
- bazylia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim czosnek razem z porem.
- Dodaj przyprawy: kminek, chilli i Garam Masala i przesmaż je z czosnkiem.
- Dodaj ryż i soczewicę i chwilę podsmaż.
- Wlej rosół i zagotuj.
- Dodaj warzywa: pomidory, brokuły, fasolkę, kukurydzę i paprykę. Zagotuj i gotuj całość około 15 minut, aż warzywa i ryż zmiękną.
- Pod koniec gotowanie dopraw do smaku i dodaj bazylię.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”.