Brokuły i makaron tworzą zrównoważoną kombinację smakową. Delikatność makaronu łagodzi lekko gorzkawy smak brokułów, tworząc dobrze zharmonizowane danie. Spróbuj jako zapiekanki!
Składniki:
- 1 filet z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 300g różyczek brokuła, obgotuj kilka minut
- 200g makaronu, ugotuj go
- 1 cebula, drobno posiekanej
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- tłuszcz do smażenia
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Mięso posyp przyprawą do kurczaka i skrop oliwą, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron, podsmażone mięso i brokuła. Wymieszaj delikatnie.
- Przygotuj sos beszamelowy: masło roztop z garnku, dodaj mąkę i szybko wymieszaj. Dodaj zimne mleko i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdejmij z ognia i przypraw do smaku gałką muszkatołową.
- Zapiekankę przypraw do smaku i polej sosem.
- Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż wierzch zapiekanki się zrumieni (około 30-40 minut).
Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.