zapiekanka makaron

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Brokuły i makaron tworzą zrównoważoną kombinację smakową. Delikatność makaronu łagodzi lekko gorzkawy smak brokułów, tworząc dobrze zharmonizowane danie. Spróbuj jako zapiekanki!

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 300g różyczek brokuła, obgotuj kilka minut
  • 200g makaronu, ugotuj go
  • 1 cebula, drobno posiekanej
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Mięso posyp przyprawą do kurczaka i skrop oliwą, wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
  3. Dodaj mięso i obsmaż je ze wszystkich stron.
  4. Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron, podsmażone mięso i brokuła. Wymieszaj delikatnie.
  5. Przygotuj sos beszamelowy: masło roztop z garnku, dodaj mąkę i szybko wymieszaj. Dodaj zimne mleko i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdejmij z ognia i przypraw do smaku gałką muszkatołową.
  6. Zapiekankę przypraw do smaku i polej sosem.
  7. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż wierzch zapiekanki się zrumieni (około 30-40 minut).

Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *