Kasza gryczana z pieczarkami i warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej białej
  • 2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i białych błon, pokrojone w kostkę
  • 300-400g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki lub plastry
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, posiekana
  • 200g kapusty włoskiej, posiekanej
  • 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj paprykę, por i pieczarki i smaż chwilę, aż zmiękną.
  3. Dodaj kapustę i kaszę o podsmaż wszystko razem.
  4. Dodaj sos sojowy, koncentrat i około 1,5-2 szklanki wody. Kasza i warzywa powinny być przykryte wodą. Dopraw do smaku czubricą.
  5. Zagotuj całość i duś pod przykryciem, aż kasza się ugotuje (około 15-20 minut).

Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *