Połączenie pieczarek i warzyw dostarcza różnorodnych składników odżywczych. Kasza zwiększa uczucie sytości i wspiera układ trawienny. Zdrowo i smacznie w tym daniu!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej białej
- 2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i białych błon, pokrojone w kostkę
- 300-400g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki lub plastry
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, posiekana
- 200g kapusty włoskiej, posiekanej
- 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj paprykę, por i pieczarki i smaż chwilę, aż zmiękną.
- Dodaj kapustę i kaszę o podsmaż wszystko razem.
- Dodaj sos sojowy, koncentrat i około 1,5-2 szklanki wody. Kasza i warzywa powinny być przykryte wodą. Dopraw do smaku czubricą.
- Zagotuj całość i duś pod przykryciem, aż kasza się ugotuje (około 15-20 minut).
Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.