Przednówek można nazwać porą roku. Jest to czas, którego początek w dawnych czasach wyznaczał koniec zimowych zapasów a zakończenie przednówka łączono z pierwszymi świeżymi plonami. Kiedyś ciężki czas dla wsi. Obecnie także jest okazją do oczyszczenia organizmu po ciężkiej zimowej diecie…
Współcześnie bazą diety w okresie Wielkiego Postu są nadal kiszonki, kasze i zimowe warzywa. Znane z multikolorowych sałatek określenie bomby witaminowej, w okresie między zimą a wiosną z powodzeniem zastosujesz do kiszonek. Popularna kiszona kapusta, ogórek, czosnek a nawet rzodkiewka oraz inne kiszone warzywa lub owoce, to idealna i zdrowa propozycja, dodająca potrawom kolorów.
W daniach na ciepło, jak zupy i zapiekanki rządzą warzywa korzeniowe, wiodące prym w kuchni staropolskiej okresu przednówka. Ponadto bazujemy na kaszy, mące, zbożach oraz warzywach i roślinach strączkowych uzupełnieniem są ostatnie zimowe zaprawki np. kompoty.
Z oferty spożywczej możesz wybierać artykuły sypkie takie jak:
- mąka żytnia razowa lub płatki owsiane na zakwas do żurku,
- mąka pszenna razowa na zakwas na barszcz biały,
- kasza gryczana krakowska,
- kasza jęczmienna wiejska,
- kaszka manna,
- fasola,
- pestki dyni,
- pestki słonecznika,
- siemię lniane.
Natomiast przyprawy to przede wszystkim ostry i kwaśny smak.
- mieszanka przypraw do żurku,
- przyprawa do jajek,
- pieprz biały,
- majeranek,
- pieprz ziołowy.
Zachęcam do przeczytania szczegółowego artykułu z ciekawostkami historycznymi i sporą dawką kulinarnych inspiracji na stronie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.