Jest przekąska, którą dzieci kochają za smak, kształt i przede wszystkim za kolor. Wariant sklepowy potrafi negatywnie zaskoczyć składem. Mam dla Ciebie przepis na zdrowe domowe żelki bez cukru na pudrach owocowych. Jeśli tylko dysponujesz foremkami – czeka Was rodzinna zabawa i degustacja!
Udostępniam Ci przepis, nad którym kilkukrotnie pracowałam. Testom podlegał zarówno smak jak i technika przygotowania. Poniższa karta to ostateczny sprawdzony sposób na żelki, które są pyszne, odpowiednio sprężyste i mają fajny kolor. Kształt zależy od Ciebie! Smacznego!
żelki bez cukru na pudrach owocowych
Składniki
- 0,5 szklanki wody,
- 2 łyżeczki dowolnego pudru owocowego np. jagoda leśna, dla wielbicieli kwaśnego smaku - czerwona porzeczka.
- 1-1,5 łyżeczki syropu daktylowego lub ksylitol
- 1 łyżeczka agaru
Przygotowanie
- Do wody dodaj ksylitol lub syrop daktylowy według ustalonych proporcji i zagotuj. Do wrzącej wody dodaj agar, który przy tej temperaturze powinien się całkowicie rozpuścić.
- Po zagotowaniu, ale przed zżelowniem, dodaj wybrany puder owocowy, bez gotowania zachowa najwięcej smaku i aromatu a w dość gorącej wodzie połączy się z pozostałymi składnikami.
- Odstaw do przestudzenia i zaczekaj aż zacznie się żelować. Wówczas szybko przełożyć do foremek na kostki lodu lub specjalnych do żelek, małych kształtów.
Uwagi
Proporcje pudru i słodziwa można zmieniać w zależności od preferencji osób, które mają być żelkami poczęstowane.
Zwróć uwagę, by nie mieszać gorącej wody z agarem w szklance, ponieważ wrzątek przelany do naczynia ma około 80% a to za mało, by uzyskać właściwości żelujące a wcześniej rozpuścić agar.
Wysoką ocenę za smak otrzymuje od nas mieszanka pudrów truskawkowego i ananasowego.