Pierogi z kaszą jaglaną

Składniki:

  • ciasto na pierogi – przepis
  • 200g kaszy jaglanej
  • 100g białego sera, rozkruszonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną wrzuć do garnka i podpraż. Zalej 1,5 szklanki wody i gotuj około 20 minut. Przestudź – może być z poprzedniego dnia
  2. Do kaszy dodaj ser, jajko, śmietanę i czubricę. Wymieszaj na gładką masę.
  3. Przygotuj ciasto na pierogi, rozwałkuj i wykrawaj kółka.
  4. Nakładaj farsz małą łyżeczką i sklejaj pierogi.
  5. Gotowe pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  6. Surowe pierogi można też zamrozić i ugotować później.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.