Pierogi z kaszą jaglaną z dodatkiem białego sera można zamrozić przed ugotowaniem i przygotować później. Pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu kaszy i wszystko będzie pyszne.
Składniki:
- ciasto na pierogi – przepis
- 200g kaszy jaglanej
- 100g białego sera, rozkruszonego
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wrzuć do garnka i podpraż. Zalej 1,5 szklanki wody i gotuj około 20 minut. Przestudź – może być z poprzedniego dnia
- Do kaszy dodaj ser, jajko, śmietanę i czubricę. Wymieszaj na gładką masę.
- Przygotuj ciasto na pierogi, rozwałkuj i wykrawaj kółka.
- Nakładaj farsz małą łyżeczką i sklejaj pierogi.
- Gotowe pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
- Surowe pierogi można też zamrozić i ugotować później.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.