Pierogi z kasza gryczaną i ziemniakami

Składniki:

  • ciasto na pierogi – przepis
  • 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 100g kaszy gryczanej białej
  • 100g boczku wędzonego bez skóry, pokrojony w kostkę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • tłuszcz do smażenia
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1.  Ziemniaki ugotuj, rozgnieć i przestudź – mogą być z poprzedniego dnia
  2. Kaszę ugotuj w 1 szklance wody i przestudź – może być z poprzedniego dnia
  3. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę.
  4. Dodaj boczek i wytop z niego tłuszcz. Przestudź.
  5. Do ziemniaków dodaj kaszę i boczek z cebulą. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  6. Przygotuj ciasto na pierogi i rozwałkuj.
  7. Wykrawaj szklanką kółka na pierogi i nakładaj farsz małą łyżeczką. Sklejaj pierogi.
  8. Gotowe pierogi wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj około 5 minut od wypłynięcia.
  9. Surowe pierogi można też zamrozić i ugotować później.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.