Tajemnica babcinych pierogów? To właśnie ciasto, idealnie wyrobione, samoklejące pierogi. Dzisiaj dzielę się z Wami najprostszym i najlepszym przepisem na ciasto na pierogi. Przepisy na różne farsze do pierogów też znajdziesz na blogu.
Składniki (na około 40-50 pierogów, zależy czym wykrawasz):
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 (inna się nie nada)
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli (używamy himalajskiej)
- około 1/2 – 3/4 szklanki ciepłej wody (z zimną nie wyjdzie)
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do dużej miski – przesiewanie to też ważny element.
- Dodaj jajko, oliwę i sól.
- Wodę dolewaj po trochę w miarę wyrabiania. Wyrabiaj aż będzie gładkie i elastyczne, musi odchodzić od reki. Uformowane w kulę powinno trzymać formę przynajmniej kilkanaście sekund.
Przed wałkowaniem blat posyp mąką. Jeśli ciasto się przykleja do stołu, to zdejmij je delikatnie i podsyp trochę mąki w tym miejscu.
Ciasto dzielę zwykle na 2 porcje i najpierw wałkuję jedną. Kółka na pierogi wykrawam szklanką lub kubkiem, w zależności jakiego rozmiaru potrzebuję (na uszka wykrawam kieliszkiem lub literatką). Okrawki formuję w kulkę i dodaję do drugiej porcji ciasta.
Po przepisy na farsz do pierogów zapraszam tutaj: http://blog.nasypko.pl/category/przepisy/pierogi-i-kluski/