nalesniki z sosem bolońskim, sos pomidorowy do nalesników

Naleśniki z sosem pomidorowo-mięsnym

Naleśniki z sosem bolońskim to włoski atut podczas polskiego obiadu. Lubimy gotować, sprawdziliśmy ten przepis i 2 rodzaje mięsa mielonego, sprawdź które.

Składniki:

  • naleśniki – przepis
  • 500g mięsa mielonego indyczego lub wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowanych
  • przyprawa bolońska
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj naleśniki według przepisu.
  2. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj mięso, dopraw szczyptą soli i przyprawą bolońską. Smaż aż zmieni kolor z różowego na szary.
  4. Dodaj zblendowane pomidory i duś około 20 minut.
  5. Naleśniki podawaj z gorącym sosem i ulubioną sałatką.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.