Naleśniki z sosem bolońskim to włoski atut podczas polskiego obiadu. Lubimy gotować, sprawdziliśmy ten przepis i 2 rodzaje mięsa mielonego, sprawdź które.
Składniki:
- naleśniki – przepis
- 500g mięsa mielonego indyczego lub wieprzowego
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowanych
- przyprawa bolońska
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Przygotuj naleśniki według przepisu.
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso, dopraw szczyptą soli i przyprawą bolońską. Smaż aż zmieni kolor z różowego na szary.
- Dodaj zblendowane pomidory i duś około 20 minut.
- Naleśniki podawaj z gorącym sosem i ulubioną sałatką.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.