Zupa rybna może być przygotowywana na różne sposoby, w zależności od regionu i kultury. A co powiesz na połączenie jej z mleczkiem kokosowym? Sprawdź ten pomysł!
Składniki:
- 1 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 200g filetów rybnych, rozmrożonych na sicie i pokrojonych w kostkę
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 100g zielonego groszku
- 100g szpinaku świeżego lub mrożonego, ale nie siekanego
- 100g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
- 3-4 łyżki kukurydzy odsączonej z zalwy
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 1cm kawałek świeżego imbiru, obrany i starty na ratce o małych oczkach
- curry zielone do smaku
- tłuszcz do smażenia i oliwa
Przygotowanie:
- Rybę posyp szczyptą soli, curry i skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na bok.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż czosnek z imbirem.
- Dodaj marchew, fasolkę, groszek i kukurydzę. Podsmaż całość.
- Dodaj gorący rosół razem z mleczkiem kokosowym i zagotuj całość. Gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, około 15 minut.
- Dodaj zamarynowane kawałki ryby i szpinak. Zagotuj całość i gotuj około 5-10 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku.
- Zupę podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.