Zupa rybna z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 1 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 200g filetów rybnych, rozmrożonych na sicie i pokrojonych w kostkę
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 100g zielonego groszku
  • 100g szpinaku świeżego lub mrożonego, ale nie siekanego
  • 100g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki
  • 3-4 łyżki kukurydzy odsączonej z zalwy
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 1cm kawałek świeżego imbiru, obrany i starty na ratce o małych oczkach
  • curry zielone do smaku
  • tłuszcz do smażenia i oliwa

Przygotowanie:

  1. Rybę posyp szczyptą soli, curry i skrop oliwą, wymieszaj i odstaw na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż czosnek z imbirem.
  3. Dodaj marchew, fasolkę, groszek i kukurydzę. Podsmaż całość.
  4. Dodaj gorący rosół razem z mleczkiem kokosowym i zagotuj całość. Gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, około 15 minut.
  5. Dodaj zamarynowane kawałki ryby i szpinak. Zagotuj całość i gotuj około 5-10 minut.
  6. Pod koniec gotowania dopraw do smaku.
  7. Zupę podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.