zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa podawana z chlebem

Zupa gulaszowa to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Od pokoleń podaje się ją z kawałkami świeżego chleba lub bułką. Sprawdź jaka jest smaczna!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu, zagotuj wcześniej
  • 500g mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego na gulasz, pokrojone w kostkę
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 2 cebule, obrane i posiekane
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1 słoik pomidorów krojonych
  • 1 papryka, oczyszczona z gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • ostra papryka wędzona
  • majeranek
  • kminek mielony
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawa węgierska do gulaszu
  • chleb do podania

Przygotowanie:

  1. Mięso lekko posól, dopraw przyprawą węgierską i polej oliwą. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na godzinę.
  2. W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
  3. Dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij je.
  4. Dodaj pozostałe warzywa i przyprawy. Podsmaż wszystko razem.
  5. Dodaj gorący rosół, zagotuj całość i gotuj na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie.
  6. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku.
  7. Podaj z głębokich miskach z kromkami chleba.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.