Zupa gulaszowa to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Od pokoleń podaje się ją z kawałkami świeżego chleba lub bułką. Sprawdź jaka jest smaczna!
Składniki:
- 1,5 l rosołu, zagotuj wcześniej
- 500g mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego na gulasz, pokrojone w kostkę
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 1 słoik pomidorów krojonych
- 1 papryka, oczyszczona z gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- ostra papryka wędzona
- majeranek
- kminek mielony
- tłuszcz do smażenia
- przyprawa węgierska do gulaszu
- chleb do podania
Przygotowanie:
- Mięso lekko posól, dopraw przyprawą węgierską i polej oliwą. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na godzinę.
- W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
- Dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij je.
- Dodaj pozostałe warzywa i przyprawy. Podsmaż wszystko razem.
- Dodaj gorący rosół, zagotuj całość i gotuj na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku.
- Podaj z głębokich miskach z kromkami chleba.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.