Chłodnik z buraczków to smaczne i orzeźwiające danie, które jest popularne w kuchni słowiańskiej. Odtwórz je w swojej kuchni dzięki naszemu przepisowi!
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 500 ml kefiru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 młode buraczki razem z botwinką, korzenie obrane i pokrojone w kostkę, a nać posiekana
- 1 zielony ogórek gruntowy, pokrojony w kostkę
- 5-6 rzodkiewek, pokrojonych w kostkę
- 3 cebule dymki razem ze szczypiorkiem, posiekane
- 1 filet z kurczaka upieczony lub usmażony sote (można pominąć)
- sok z połowy cytryny
- przyprawa do sosu tzatziki
- masło klarowane
- jajka ugotowane na twardo (można pominąć)
- ziemniaki młode świeżo ugotowane (można pominąć)
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim białą część cebulki dymki.
- Dodaj buraczki razem z natką, rzodkiewkę i zeszklij razem. Zostaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj razem jogurt, kefir, śmietanę, ogórka i zieloną część cebuli dymki.
- Mieszaninę dodaj do podsmażonych warzyw i wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i przyprawą do sosu tzatziki. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Podawaj z pieczonym mięse, gorącymi ziemniakami lub ugotowanym jajkiem.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.