Chłodnik z buraczków

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml kefiru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 młode buraczki razem z botwinką, korzenie obrane i pokrojone w kostkę, a nać posiekana
  • 1 zielony ogórek gruntowy, pokrojony w kostkę
  • 5-6 rzodkiewek, pokrojonych w kostkę
  • 3 cebule dymki razem ze szczypiorkiem, posiekane
  • 1 filet z kurczaka upieczony lub usmażony sote (można pominąć)
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawa do sosu tzatziki
  • masło klarowane
  • jajka ugotowane na twardo (można pominąć)
  • ziemniaki młode świeżo ugotowane (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim białą część cebulki dymki.
  2. Dodaj buraczki razem z natką, rzodkiewkę i zeszklij razem. Zostaw do ostygnięcia.
  3. Wymieszaj razem jogurt, kefir, śmietanę, ogórka i zieloną część cebuli dymki.
  4. Mieszaninę dodaj do podsmażonych warzyw i wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i przyprawą do sosu tzatziki. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
  5. Podawaj z pieczonym mięse, gorącymi ziemniakami lub ugotowanym jajkiem.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.