Spożywanie różnorodnych warzyw dostarcza organizmowi różnych składników odżywczych a dodatek pulpecików nie tylko podkręca smak, ale i dodaje składników odżywczych właściwych mięsu. Pycha, spróbuj!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 100g fasolki szparagowej
- 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowanych
- masło klarowane
- zielenina
- czubrica zielona
- 200g makaronu
- 200g mięsa mielonego
- przyprawa do mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
Przygotowanie:
- Przygotuj mięso na pulpety. Wymieszaj mięso z jajkiem, kaszką i przyprawą do mięsa mielonego oraz szczyptą soli.
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła i zeszkli na nim cebulę.
- Dodaj marchew, ziemniaki, cukinię, fasolkę i seler. Podsmaż całość kilka minut.
- Dodaj gorący rosół i zagotuj.
- W tym czasie zwilż dłonie w zimnej wodzie i formuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Wrzucaj je do wrzącej zupy i gotuj całość około 10-15 minut (czas od wrzucenia ostatniego pulpeta).
- Pod koniec gotowania dodaj pomidory i dopraw do smaku czubricą. Zgotuj i gotuj około 5 minut.
Podaj z ugotowanym makaronem.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.