zupa z klopsami

Zupa jarzynowa z pulpecikami

Spożywanie różnorodnych warzyw dostarcza organizmowi różnych składników odżywczych a dodatek pulpecików nie tylko podkręca smak, ale i dodaje składników odżywczych właściwych mięsu. Pycha, spróbuj!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 100g fasolki szparagowej
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowanych
  • masło klarowane
  • zielenina
  • czubrica zielona
  • 200g makaronu
  • 200g mięsa mielonego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny

Przygotowanie:

  1. Przygotuj mięso na pulpety. Wymieszaj mięso z jajkiem, kaszką i przyprawą do mięsa mielonego oraz szczyptą soli.
  2. W dużym garnku rozgrzej trochę masła i zeszkli na nim cebulę.
  3. Dodaj marchew, ziemniaki, cukinię, fasolkę i seler. Podsmaż całość kilka minut.
  4. Dodaj gorący rosół i zagotuj.
  5. W tym czasie zwilż dłonie w zimnej wodzie i formuj małe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Wrzucaj je do wrzącej zupy i gotuj całość około 10-15 minut (czas od wrzucenia ostatniego pulpeta).
  6. Pod koniec gotowania dodaj pomidory i dopraw do smaku czubricą. Zgotuj i gotuj około 5 minut.

Podaj z ugotowanym makaronem.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.