kapusta biała

Kapuśniak z białej kapusty

Kapusta dostarcza wiele ważnych składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina K, witamina B6, foliany, potas, magnez i żelazo. To super składnik dla zdrowia! Sprawdź go w naszym kapuśniaku!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 500g białek kapusty, posiekanej
  • 2 cebule, obrane i posiekane
  • 100g wędzonego boczku bez skóry lub kiełbasy, pokrojone w kostkę
  • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do mniejszego garnka przełóż kapustę i zalej ją około 0,5 l rosołu, dodaj liść laurowy i ugotuj.
  2. W tym czasie w dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i dodaj wędzonkę i wytop z niej tłuszcz, powinna być chrupiąca.
  3. Do wędzonki dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij.
  4. Dodaj ziemniaki i podsmaż ze wszystkich stron, ale nie przypal.
  5. Dodaj resztę rosołu i zagotuj.
  6. Jeśli kapusta jest już prawie miękka to dodaj ją do garnka z ziemniakami i ugotuj całość, aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku czubricą czerwoną.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.