zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z kaszą pęczak

Kasza pęczak może być korzystna dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy pragną utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. dodaj ją do zupy jarzynowej!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 100g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę lub starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 por, obrany i posiekany
  • 100g zielonego groszku
  • czubrica zielona
  • zielenina

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj rosół i dodaj kaszę i warzywa.
  2. Całość zagotuj i gotuj około 20 minut, aż kasza i warzywa będą ugotowane.
  3. Pod koniec gotowania przypraw do smaku czubricą i szczyptą soli.
  4. Zupę podaj pospaną zieleniną.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.