Kasza pęczak może być korzystna dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy pragną utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. dodaj ją do zupy jarzynowej!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 100g kaszy jęczmiennej pęczak
- 3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę lub starta na tarce o dużych oczkach
- 1 por, obrany i posiekany
- 100g zielonego groszku
- czubrica zielona
- zielenina
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj rosół i dodaj kaszę i warzywa.
- Całość zagotuj i gotuj około 20 minut, aż kasza i warzywa będą ugotowane.
- Pod koniec gotowania przypraw do smaku czubricą i szczyptą soli.
- Zupę podaj pospaną zieleniną.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.