ziemniaczana

Zupa ziemniaczana staropolska

Niedziela? Goście? Rodzina? Masz ochotę wyserwować dobry polski obiad? Zupa ziemniaczana w wersji staropolskiej poleca się na tego typu okazje!

Składniki:

  • 100g boczku wędzonego bez skóry, pokrojony w kostkę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • smalec lub inny tłuszcz do smazenia
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę smalcu i podsmaż boczek na chrupko.
  2. Dodaj marchew i pietruszkę i podsmaż.
  3. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  4. Wlej 1-1,5l gorącej wody, dodaj liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
  5. Gotuj całość aż warzywa będą miękkie, około 15 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy.

Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.