Niedziela? Goście? Rodzina? Masz ochotę wyserwować dobry polski obiad? Zupa ziemniaczana w wersji staropolskiej poleca się na tego typu okazje!
Składniki:
- 100g boczku wędzonego bez skóry, pokrojony w kostkę
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- smalec lub inny tłuszcz do smazenia
- liść laurowy
- pieprz czarny
- ziele angielskie
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę smalcu i podsmaż boczek na chrupko.
- Dodaj marchew i pietruszkę i podsmaż.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Wlej 1-1,5l gorącej wody, dodaj liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
- Gotuj całość aż warzywa będą miękkie, około 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy.
Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.