jajko mąka lane kluski

Zupa pomidorowa z kluseczkami

Pomidory są bogatym źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza związanego z redukcją ryzyka wystąpienia niektórych chorób, takich jak choroby serca, niektóre rodzaje nowotworów (w tym raka prostaty) oraz choroby oczu. Tak, taka też jest zupa pomidorowa!

Składniki:

  • 1 kg świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki, zblendowane lub 2 słoiki pomidorów krojonych, zblendowane
  • 500ml rosołu lub wody
  • zioła do pomidorów
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • około 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj rosół z pomidorami i gotuj około 10 minut.
  2. W tym czasie w misce roztrzep jajka i dodaj mąkę. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na naleśniki.
  3. Do ugotowanych pomidorów dodaj śmietanę wymieszaną z ziołami do pomidorów i kilkoma łyżkami gotującej się zupy. Zagotuj.
  4. Pod koniec gotowania wlewaj powoli ciasto na wrzącą zupę. Gotuj całość aż ciasto wypłynie na wierzch, około 5 minut.

Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.