zupa z porów

Zupa z porów

Por zawiera fitochemikalia, takie jak flawonoidy i saponiny, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Nasza zupa z porów poleca się dla zdrowia!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody, zagotowanego chwilę wcześniej
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1/4 selera, obrany i starty na tarce o dużych oczkach
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w średnią kostrkę
  • 3 pory, pokrojone w półplasterki
  • masło klarowane
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim pora.
  2. Dodaj pozostałe warzywa i podsmaż.
  3. Zalej całość gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj aż warzywa zmiękną, około 10-15 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę wymieszaną z czubricami i kilkoma łyżkami gotującej się zupy. Zagotuj i posól do smaku.

Zupę można zblendować na zupę krem.

Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.