Por zawiera fitochemikalia, takie jak flawonoidy i saponiny, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Nasza zupa z porów poleca się dla zdrowia!
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody, zagotowanego chwilę wcześniej
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1/4 selera, obrany i starty na tarce o dużych oczkach
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w średnią kostrkę
- 3 pory, pokrojone w półplasterki
- masło klarowane
- 2 łyżki śmietany 18%
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim pora.
- Dodaj pozostałe warzywa i podsmaż.
- Zalej całość gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj aż warzywa zmiękną, około 10-15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj śmietanę wymieszaną z czubricami i kilkoma łyżkami gotującej się zupy. Zagotuj i posól do smaku.
Zupę można zblendować na zupę krem.
Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.