zupa marchwiowa, marchwianka

Zupa marchwiowa

Zupa marchwiowa dostarcza organizmowi te cenne składniki odżywcze, które są ważne dla wzroku, zdrowia skóry, układu odpornościowego i ogólnego dobrego samopoczucia. Sprawdź to!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 5 marchewek, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
  • 2 pietruszki, pokrojone w kostkę lub starte na tarce
  • połowa selera, pokrojonego w kostkę lub starte na tarce
  • 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • pół szklanki śmietany 30%
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj rosół i dodaj warzywa.
  2. Gotuj zupę aż warzywa zmiękną, około 15-20 minut.
  3. Do śmietany dodaj kilka łyżek zupy i wymieszaj. Przelej mieszaninę do garnka i dopraw do smaku.
  4. Zupę możesz zblendować lub podać niezblendowaną.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *