kartoflanka

Prosta kartoflanka

Zupa ziemniaczana może być podawana na różne posiłki, w zależności od preferencji i tradycji żywieniowych rodziny. Na który posiłek pójdzie u Ciebie nasza prosta kartoflanka?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
  • pół selera, starty na tarce o dużych oczkach
  • 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
  • 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • tłuszcz do smażenia
  • 1,5 l rosołu
  • koperek
  • czubrica czerwona
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej duży garnek i podsmaż w nim boczek na skwarki.
  2. Na wytopionym tłuszczu, ewentualnie jeśli trzeba to dodaj trochę tłuszczu do smażenia, zeszklij cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj marchew, pietruszkę, selera i pora i podsmaż chwilę.
  4. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  5. Zalej warzywa gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Pod koniec gotowania dopraw do smaku czubricami i koperkiem.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *