Zupa ziemniaczana może być podawana na różne posiłki, w zależności od preferencji i tradycji żywieniowych rodziny. Na który posiłek pójdzie u Ciebie nasza prosta kartoflanka?
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
- pół selera, starty na tarce o dużych oczkach
- 1 por, biała część pokrojona w półplasterki
- 100g wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, posiekane
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- tłuszcz do smażenia
- 1,5 l rosołu
- koperek
- czubrica czerwona
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Rozgrzej duży garnek i podsmaż w nim boczek na skwarki.
- Na wytopionym tłuszczu, ewentualnie jeśli trzeba to dodaj trochę tłuszczu do smażenia, zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj marchew, pietruszkę, selera i pora i podsmaż chwilę.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Zalej warzywa gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku czubricami i koperkiem.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.