ziemniaki zarzucajka

Zarzucajka podlaska z wędzonką

Kuchnia podlaska czerpie z lokalnych produktów, takich jak ziemniaki, kasza, mleko, mięso, grzyby i owoce leśne. A co znajdziesz w lokalnej zarzucajce?

Składniki:

  • 350g kiszonej kapusty, poszatkowanej
  • 300g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w półplasterki
  • 1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • tłuszcz do smażenia
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. W osobnym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj kiełbasę i podsmaż.
  3. Dodaj kapustę, majeranek i wlej około 500ml wody. Zagotuj całość i duś około 15-20 minut aż kapusta zmięknie.
  4. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż ziemniaki z marchewką i pietruszką.
  5. Wlej około 1l wody i dodaj: liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Zagotuj i gotuj około 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Do dużego garnka przełóż kapustę z kiełbasą, wraz z wodą z gotowania. Zagotuj całość i dopraw do smaku czubricą.

Zupę podawaj gorącą z pieczywem.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *