Kuchnia podlaska czerpie z lokalnych produktów, takich jak ziemniaki, kasza, mleko, mięso, grzyby i owoce leśne. A co znajdziesz w lokalnej zarzucajce?
Składniki:
- 350g kiszonej kapusty, poszatkowanej
- 300g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w półplasterki
- 1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
- 2 cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- liść laurowy
- pieprz czarny
- ziele angielskie
- majeranek
- tłuszcz do smażenia
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- W osobnym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj kiełbasę i podsmaż.
- Dodaj kapustę, majeranek i wlej około 500ml wody. Zagotuj całość i duś około 15-20 minut aż kapusta zmięknie.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż ziemniaki z marchewką i pietruszką.
- Wlej około 1l wody i dodaj: liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Zagotuj i gotuj około 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Do dużego garnka przełóż kapustę z kiełbasą, wraz z wodą z gotowania. Zagotuj całość i dopraw do smaku czubricą.
Zupę podawaj gorącą z pieczywem.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.