Wartości odżywcze i zdrowotne właściwości soczewicy sprawiają, że zupa z soczewicą jest popularnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Jej wysoka zawartość białka roślinnego, błonnika, minerałów, czynią ją pożywnym i sycącym daniem. Sprawdź to!
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 marchewka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij czosnek.
- Dodaj marchewkę i podsmaż aż będzie miękka.
- Dodaj soczewicę, czubricę czerwoną i podsmaż.
- Dodaj gorący rosół i zagotuj. Gotuj aż soczewica zmięknie, około 20 minut.
- Pod koniec gotowania przypraw czubricą zieloną.
Jeśli lubisz zupy krem to zmiksuj, a jeśli nie to nie jest to konieczne. A jeśli jesteście podzieleni wśród domowników w tej kwestii to tym, którzy lubią kawałki podaj najpierw, a potem zblenduj resztę.
Podawaj z grzankami.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.