zupa z soczewicy

Zupa krem lub nie-krem z soczewicy

Wartości odżywcze i zdrowotne właściwości soczewicy sprawiają, że zupa z soczewicą jest popularnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Jej wysoka zawartość białka roślinnego, błonnika, minerałów, czynią ją pożywnym i sycącym daniem. Sprawdź to!

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij czosnek.
  2. Dodaj marchewkę i podsmaż aż będzie miękka.
  3. Dodaj soczewicę, czubricę czerwoną i podsmaż.
  4. Dodaj gorący rosół i zagotuj. Gotuj aż soczewica zmięknie, około 20 minut.
  5. Pod koniec gotowania przypraw czubricą zieloną.

Jeśli lubisz zupy krem to zmiksuj, a jeśli nie to nie jest to konieczne. A jeśli jesteście podzieleni wśród domowników w tej kwestii to tym, którzy lubią kawałki podaj najpierw, a potem zblenduj resztę.

Podawaj z grzankami.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania ze strączkami”.