szaszłyki wieprzowe

Pikantne szaszłyki z wieprzowiny

Na rożen lub na grill polecają się szaszłyki z wieprzowiny w wersji pikantnej. Dobrze przyprawione z dodatkiem warzyw będą miłym dodatkiem podczas spotkań towarzyskich.

Składniki:

  • 500g mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka lub szynka), pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawa do karkówki
  • 1 żółta papryka, oczyszczona z nasion
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości
  • przyprawa do warzyw na grilla

Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj: 2-3 łyżki oliwy, czosnek, musztardę, sok z cytryny, miód, przyprawę do karkówki i szczyptę soli. Dodaj do marynaty mięso i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na około 12-24 godzin.
  2. Przygotuj warzywa. Pokrój papryki w dużą kostkę, około 3x3cm i przełóż do miski razem z cebulą. Posyp je przyprawą do warzyw i dodaj 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszaj. Warzywa mogą postać około godzinę przed przygotowaniem szaszłyków.
  3. Przygotuj szaszłyki. Namocz patyczki i nadziewaj na nie składniki tak aby na początku i na końcu znajdowało się mięso, wtedy warzywa nie będą spadały do ognia.
  4. Tak przygotowane szaszłyki możesz: grillować tradycyjnie, upiec w piekarniku, upiec na patelni grillowej.

Podaj z lekką sałatką i pieczywem.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z grilla Siostry Marii”.