Na rożen lub na grill polecają się szaszłyki z wieprzowiny w wersji pikantnej. Dobrze przyprawione z dodatkiem warzyw będą miłym dodatkiem podczas spotkań towarzyskich.
Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka lub szynka), pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4-5 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżka miodu
- przyprawa do karkówki
- 1 żółta papryka, oczyszczona z nasion
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion
- 1 czerwona cebula, pokrojona w ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości
- przyprawa do warzyw na grilla
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę do mięsa. Wymieszaj: 2-3 łyżki oliwy, czosnek, musztardę, sok z cytryny, miód, przyprawę do karkówki i szczyptę soli. Dodaj do marynaty mięso i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na około 12-24 godzin.
- Przygotuj warzywa. Pokrój papryki w dużą kostkę, około 3x3cm i przełóż do miski razem z cebulą. Posyp je przyprawą do warzyw i dodaj 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszaj. Warzywa mogą postać około godzinę przed przygotowaniem szaszłyków.
- Przygotuj szaszłyki. Namocz patyczki i nadziewaj na nie składniki tak aby na początku i na końcu znajdowało się mięso, wtedy warzywa nie będą spadały do ognia.
- Tak przygotowane szaszłyki możesz: grillować tradycyjnie, upiec w piekarniku, upiec na patelni grillowej.
Podaj z lekką sałatką i pieczywem.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z grilla Siostry Marii”.