Chłodnik z botwinki najlepiej przygotować wieczorem dzień wcześniej, ale zrobiona rano też będzie smaczna. Sprawdź co trzeba zrobić.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki, buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę, łodygi i liście posiekaj
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 kiszony ogórek, starty na tarce o dużych oczkach
- 1 świeży ogórek, obrany i starty na tarce o dużych oczkach
- 4 rzodkiewki, starte na tarce o dużych oczkach
- 2 ząbki czosnku, obrane i starce na tarce o dużych oczkach
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Zagotuj około pół litra wody i wrzuć botwinkę z kiszonym ogórkiem. Gotuj około 10-15 minut. Na koniec dodaj ocet.
- Do przestudzonej botwinki dodaj: czosnek, świeżego ogórka, rzodkiewki i wymieszaj.
- Dodaj jogurt i zsiadłe mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku czubricą.
- Schłodź w lodówce przez noc.
Ziemniaczki
Składniki:
- 4-5 ziemniaków, obierz, pokrój i ugotuj
- 1 cebulka dymka, osobno posiekaj białą i zieloną część
- 50g wędzonego boczku bez skóry, pokrojony w kostkę
Przygotowanie:
- Wrzuć boczek na patelnię i wytop z niego tłuszcz i zrumień.
- Na tym tłuszczu razem z boczkiem zeszklij białą część cebulki.
- Boczek z cebulką przełóż do ziemniaków i ugnieć na gładko.
Jeśli masz ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, to możesz je dodać na patelnię z boczkiem i cebulką i podsmażyć.
Podawaj:
Na głębokim talerzu połóż 1-2 łyżki gorących ziemniaków i nalej botwinkę obok. Posyp szczypiorkiem z cebuli dymki.
Takie danie w upalne dni może służyć za cały obiad.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Karola Okrasy”.