szczypiorek chłodnik

Chłodnik z botwinki z ziemniakami i szczypiorkiem

Chłodnik z botwinki najlepiej przygotować wieczorem dzień wcześniej, ale zrobiona rano też będzie smaczna. Sprawdź co trzeba zrobić.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki, buraczki obierz i pokrój w drobną kostkę, łodygi i liście posiekaj
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 kiszony ogórek, starty na tarce o dużych oczkach
  • 1 świeży ogórek, obrany i starty na tarce o dużych oczkach
  • 4 rzodkiewki, starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 ząbki czosnku, obrane i starce na tarce o dużych oczkach
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Zagotuj około pół litra wody i wrzuć botwinkę z kiszonym ogórkiem. Gotuj około 10-15 minut. Na koniec dodaj ocet.
  2. Do przestudzonej botwinki dodaj: czosnek, świeżego ogórka, rzodkiewki i wymieszaj.
  3. Dodaj jogurt i zsiadłe mleko, wymieszaj. Dopraw do smaku czubricą.
  4. Schłodź w lodówce przez noc.

Ziemniaczki

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków, obierz, pokrój i ugotuj
  • 1 cebulka dymka, osobno posiekaj białą i zieloną część
  • 50g wędzonego boczku bez skóry, pokrojony w kostkę

Przygotowanie:

  1. Wrzuć boczek na patelnię i wytop z niego tłuszcz i zrumień.
  2. Na tym tłuszczu razem z boczkiem zeszklij białą część cebulki.
  3. Boczek z cebulką przełóż do ziemniaków i ugnieć na gładko.

Jeśli masz ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, to możesz je dodać na patelnię z boczkiem i cebulką i podsmażyć.

Podawaj:

Na głębokim talerzu połóż 1-2 łyżki gorących ziemniaków i nalej botwinkę obok. Posyp szczypiorkiem z cebuli dymki.

Takie danie w upalne dni może służyć za cały obiad.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Karola Okrasy”.