zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kurczakiem

Lekka zupa kalafiorowa z aromatycznymi przyprawami i bez ziemniaków – idealna dla całej rodziny na cieplejsze dni w roku. Sprawdź nasze sprawdzone danie w swojej kuchni!

Składniki:

  • 300g różyczek kalafiora
  • 1 filet z kurczaka, pokrojony w kostkę
  • 1,5 l rosołu lub wody, zagotowanych chwilę wcześniej
  • 1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę lub 2 łyżki pomidorów krojonych ze słoika
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • czubrica zielona
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pokrojone mięso posyp przyprawą do kurczaka i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na chwilę na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim przyprawione mięso ze wszystkich stron na rumiano.
  3. Podsmażone mięso zalej gorącym rosołem i zagotuj.
  4. Dodaj kalafiora i pomidora i zagotuj. Gotuj aż mięso i kalafior zmiękną.
  5. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę zmieszaną z czubricą zieloną i kilkoma łyżkami gotującej się zupy. Zagotuj.

Zupę można podać z ugotowaną ryż, kaszą lub makaronem.

Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.