Lekka zupa kalafiorowa z aromatycznymi przyprawami i bez ziemniaków – idealna dla całej rodziny na cieplejsze dni w roku. Sprawdź nasze sprawdzone danie w swojej kuchni!
Składniki:
- 300g różyczek kalafiora
- 1 filet z kurczaka, pokrojony w kostkę
- 1,5 l rosołu lub wody, zagotowanych chwilę wcześniej
- 1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę lub 2 łyżki pomidorów krojonych ze słoika
- 3 łyżki śmietany 18%
- czubrica zielona
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Pokrojone mięso posyp przyprawą do kurczaka i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na chwilę na bok.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim przyprawione mięso ze wszystkich stron na rumiano.
- Podsmażone mięso zalej gorącym rosołem i zagotuj.
- Dodaj kalafiora i pomidora i zagotuj. Gotuj aż mięso i kalafior zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj śmietanę zmieszaną z czubricą zieloną i kilkoma łyżkami gotującej się zupy. Zagotuj.
Zupę można podać z ugotowaną ryż, kaszą lub makaronem.
Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.