zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Brokuły są jednym z najbardziej wartościowych i zdrowych warzyw dostępnych na rynku. Wykorzystaj je na zupę!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 300g różyczek brokułów
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona
  • grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rosół zagotuj w dużym garnku.
  2. Dodaj ziemniaki i zagotuj.
  3. Dodaj brokuły i zagotuj. Gotuj aż warzywa zmiękną, około 10-15 minut.
  4. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę wymieszaną z przyprawami i kilkoma łyżkami gotującej się zupy.
  5. Całość zagotuj i posól do smaku.

Zupę można zblendować na zupę krem i podać z grzankami.

Przepis inspirowany książką: „365 obiadów na polskim stole”.