flaczki jarzynowe

Flaczki jarzynowe

Wartości odżywcze zależą od konkretnego przepisu i składników użytych do przygotowania zupy flaczki jarzynowe. Zachęcamy do korzystania z różnych warzyw i kontrolowania ilości soli. Co dokładnie proponujemy?

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody, zagotuj wcześniej
  • 3 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę
  • połowa małego selera, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 biała część pora, pokrojona w półplasterki
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 100g makaronu, mogą być długie wstążki lub spaghetti
  • masło klarowane do podsmażenia
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • imbir do smaku
  • gałka muszkatołowa, starta na tarce do smaku
  • natka pietruszki, posiekana
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z porem.
  2. Dodaj pozostałe warzywa i podsmaż.
  3. Dodaj gorący rosół i zagotuj całość.
  4. Dodaj makaron i gotuj całość aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane i makaron będzie ugotowany.
  5. Jeśli zupa będzie mało gęsta to w pół szklanki zimnej wody rozpuść 1 łyżkę skrobi i wlej mieszaninę do zupy. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
  6. Pod koniec gotowania dopraw do smaku imbirem, gałką muszkatołowa, czubricą zieloną i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.