Zupa indyjska to świetny pomysł na obiad także w domu, szczególnie jeśli masz sprawdzony przepis i dostęp do wysokiej jakości produktów. Zobacz, co gotujemy w naszym domu, może i Tobie posmakuje.
Składniki:
- masło klarowane
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, obrana i posiekana
- przyprawa garam masala
- 2 słoiki pomidorów krojonych, zblendowanych
- 200g soczewicy czerwonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 500ml rosołu
- 1 puszka mleczka kokosowego
- chleb naan do podania
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem i dodaj przyprawę garam masalę.
- Dodaj soczewicę i podsmaż.
- Dodaj pomidory, sok z cytryny, mleczko kokosowe, rosół i zagotuj. Gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Podaj z chlebem naan lub grzankami.
Przepis inspirowany książką: “Kuchnia wegetariańska”.