Zupa indyjska z soczewicy z pomidorami – Dahl

Składniki:

  • masło klarowane
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • przyprawa garam masala
  • 2 słoiki pomidorów krojonych, zblendowanych
  • 200g soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500ml rosołu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • chleb naan do podania

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem i dodaj przyprawę garam masalę.
  2. Dodaj soczewicę i podsmaż.
  3. Dodaj pomidory, sok z cytryny, mleczko kokosowe, rosół i zagotuj. Gotuj około 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
  4. Podaj z chlebem naan lub grzankami.

Przepis inspirowany książką: “Kuchnia wegetariańska”.