Nie krzywcie się na same słowa „zupa rybna” bo można zrobić ją na wiele różnych sposobów. Nam najlepiej smakuje przyprawiona naszą mieszanką do ryb gotowanych i duszonych. Sprawdź przepis!
Składniki:
- 1 pęczek cebuli dymki, posiekanej,
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- 2 słoiki pomidorów krojonych bez skórki, jeden słoik zostaw z pomidorami krojonymi a drugi zblenduj,
- 400-500g filetów rybnych, pokrojonych w dużą kostkę,
- 1l rosołu lub wody,
- pół szklanki ryżu,
- zioła prowansalskie,
- autorska przyprawa nasypko.pl do ryb gotowanych,
- czubrica zielona,
- oliwa pomace.
Przygotowanie:
- Rybę oprósz przyprawą do ryb i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na bok.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
- Dodaj pomidory i zagotuj całość. Następnie wlej rosół lub wodę i zagotuj.
- Dodaj ryż i wymieszaj. Gotuj zupę około 15 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany.
- Dodaj rybę i bardzo delikatnie wymieszaj. Niech zupa pogotuje się jeszcze 5 minut i dopraw ją do smaku.
Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.