Pomidorowa zupa rybna

Składniki:

  • 1 pęczek cebuli dymki, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 słoiki pomidorów krojonych bez skórki, jeden słoik zostaw z pomidorami krojonymi a drugi zblenduj
  • 400-500g filetów rybnych, pokrojonych w dużą kostkę
  • 1l rosołu lub wody
  • pół szklanki ryżu
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do ryb gotowanych
  • czubrica zielona
  • oliwa pomace

Przygotowanie:

  1. Rybę oprósz przyprawą do ryb i skrop oliwą. Wymieszaj i odstaw na bok.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  3. Dodaj pomidory i zagotuj całość. Następnie wlej rosół lub wodę i zagotuj.
  4. Dodaj ryż i wymieszaj. Gotuj zupę około 15 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany.
  5. Dodaj rybę i bardzo delikatnie wymieszaj. Niech zupa pogotuje się jeszcze 5 minut i dopraw ją do smaku.

Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *