Zapiekanka ziemniaczano-porowa

Rodzinny posiłek na ciepło, czyli zapiekanka ziemniaczano-porowa, z uwzględnieniem niemowlaka w domu. Sprawdź składniki i przygotowanie! Smacznego!

Składniki na zapiekankę

  • około 500g ziemniaków (waga po obraniu),
  • 1 por (biała część) (200g),
  • 3 ząbki czosnku (15g),
  • 150g żółtego sera lub mieszanki serów z mozzarellą,
  • natka pietruszki NaSypko.pl,
  • 1/2 szklanki śmietany 18% (100g),
  • 1/2 szklanki mleka (115g),
  • czubrica zielona NaSypko.pl,
  • sól, pieprz (dla dorosłych).

Przygotuj wcześniej

Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w plastry (około 1 cm). Czosnek przeciśnij przez praskę. Pora pokrój na plasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę posiekaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.

Jak powinna być przygotowana zapiekanka ziemniaczano-porowa?

  1. Ziemniaki obgotuj w osolonym wrzątku (około 10 minut) i odcedź.
  2. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: ziemniaki, por, ser żółty, natka pietruszki. Warstwy przekładaj aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki posypane serem.
  3. Wymieszaj mleko ze śmietaną, dodaj czosnek i czubricę. Sosem zalej zapiekankę.
  4. Piekarnik rozgrzej do 170-180 stopni C. Zapiekaj danie aż ser na wierzchu się zrumieni (około 1 godziny).

Wersja dla niemowląt

Ziemniaki można upiec obok zapiekanki i rozgnieść je widelcem.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *