Rodzinny posiłek na ciepło, czyli zapiekanka ziemniaczano-porowa, z uwzględnieniem niemowlaka w domu. Sprawdź składniki i przygotowanie! Smacznego!
Składniki na zapiekankę
- około 500g ziemniaków (waga po obraniu),
- 1 por (biała część) (200g),
- 3 ząbki czosnku (15g),
- 150g żółtego sera lub mieszanki serów z mozzarellą,
- natka pietruszki NaSypko.pl,
- 1/2 szklanki śmietany 18% (100g),
- 1/2 szklanki mleka (115g),
- czubrica zielona NaSypko.pl,
- sól, pieprz (dla dorosłych).
Przygotuj wcześniej
Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w plastry (około 1 cm). Czosnek przeciśnij przez praskę. Pora pokrój na plasterki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę posiekaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
Jak powinna być przygotowana zapiekanka ziemniaczano-porowa?
- Ziemniaki obgotuj w osolonym wrzątku (około 10 minut) i odcedź.
- W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami: ziemniaki, por, ser żółty, natka pietruszki. Warstwy przekładaj aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki posypane serem.
- Wymieszaj mleko ze śmietaną, dodaj czosnek i czubricę. Sosem zalej zapiekankę.
- Piekarnik rozgrzej do 170-180 stopni C. Zapiekaj danie aż ser na wierzchu się zrumieni (około 1 godziny).
Wersja dla niemowląt
Ziemniaki można upiec obok zapiekanki i rozgnieść je widelcem.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”.