Tym razem proponujemy przepis na bardzo zdrowy i wzmacniający odporność syrop z owoców kaliny. Jedyną wadą jest to, że tych owoców nie da się kupić, a trzeba je nazbierać. Właśnie zima jest do tego najlepszym czasem, ponieważ kalinę podobnie jak dziką różę najlepiej zbierać gdy jest przemrożona, a jeszcze lepiej zamrożona.
Jak rozpoznać kalinę?
Zanim o syropie to jeszcze kilka słów o samym krzewie. W lecie rozpoznanie kaliny to nie problem, bo ma liście i pięknie kwitnie na biało. Najłatwiej pomylić ją z jarzębiną, ponieważ kwitnie bardzo podobnie, a ich owoce zbierają się w kiście. Liście kaliny nieco przypominają liście klonu. Krzew rośnie na skrajach lasów i większych zarośli.
Zbieranie owoców kaliny zimą jest o tyle ułatwione, że widać od razu pęki czerwonych korali zawieszone na gałązkach.
Właściwości kaliny
Owoce kaliny są bogate w witaminę C i inne przeciwutleniacze. Dzięki temu przetwory z kaliny są polecane podczas przeziębienia i w ramach profilaktycznego wzmacniania odporności. Związki zawarte w owocach kaliny mają działanie wykrztuśne i napotne. Częściowo działają też moczopędnie i obniżają ciśnienie krwi.
Kora kaliny jest znanym ludowym remedium na kobiece dolegliwości. Działa rozkurczowo na mięśnie macicy, hamuje niewielkie krwawienia i wykazuje działanie przeciwporonne.
Owoców kaliny, podobnie jak owoców czarnego bzu, lepiej nie spożywać na surowo. Zawierają one toksynę, która niezbyt przyjemnie działa na ludzi i daje gorzki smak. Można się jej łatwo pozbyć, poprzez kilkunastominutowe gotowanie lub przemrożenie. Gotowane są o niebo smaczniejsze.
Przepis na syrop z kaliny koralowej wzmacniający odporność:
- około 1 kg owoców kaliny (jeśli nazbierasz mniej lub więcej, to przelicz proporcje)
- 3 łyżki suszonej skórki pomarańczy bez cukru
- około 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego lub miodu
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
- Owoce przepłucz na sicie i przełóż do dużego garnka, dodaj skórkę pomarańczy. Polej wodą i duś aż się rozpadną (15-20 minut). Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Jeśli trzeba dolej trochę wody.
- Rozprażone owoce przetrzyj przez sito lub specjalną przecieraczkę do warzyw.
- Miąższ oddzielony od pestek i łodyżek przełóż do garnka i dodaj cukru do smaku. U nas wyszło około 1 szklanki. Całość zagotuj i niech się gotuje aż cukier się całkowicie rozpuści (5-10 minut).
- Gotowy syrop przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i pasteryzuj około 15-20 minut. Po wyjściu z kąpieli wodnej postaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
Tak przygotowany syrop z kaliny dodajemy do herbaty lub gorącej wody.
Źródła:
- „Zioła z apteki natury”, praca zbiorowa. Wyd. Publicat.
- „Dzika kuchnia”, Łukasz Łuczaj (inspiracja przepisu)
- http://rozanski.li/43/kalina-viburnum/
Dlaczego mój syrop wyszedł gorzkawy?