kalina koralowa, syrop na odporność, syrop z kaliny koralowej, syrop na wzmocnienie odporności

Syrop z kaliny koralowej – naturalnie wzmacniamy odporność

Tym razem proponujemy przepis na bardzo zdrowy i wzmacniający odporność syrop z owoców kaliny. Jedyną wadą jest to, że tych owoców nie da się kupić, a trzeba je nazbierać. Właśnie zima jest do tego najlepszym czasem, ponieważ kalinę podobnie jak dziką różę najlepiej zbierać gdy jest przemrożona, a jeszcze lepiej zamrożona.

Jak rozpoznać kalinę?

Zanim o syropie to jeszcze kilka słów o samym krzewie. W lecie rozpoznanie kaliny to nie problem, bo ma liście i pięknie kwitnie na biało. Najłatwiej pomylić ją z jarzębiną, ponieważ kwitnie bardzo podobnie, a ich owoce zbierają się w kiście. Liście kaliny nieco przypominają liście klonu. Krzew rośnie na skrajach lasów i większych zarośli.
Zbieranie owoców kaliny zimą jest o tyle ułatwione, że widać od razu pęki czerwonych korali zawieszone na gałązkach.

Właściwości kaliny

Owoce kaliny są bogate w witaminę C i inne przeciwutleniacze. Dzięki temu przetwory z kaliny są polecane podczas przeziębienia i w ramach profilaktycznego wzmacniania odporności. Związki zawarte w owocach kaliny mają działanie wykrztuśne i napotne. Częściowo działają też moczopędnie i obniżają ciśnienie krwi.
Kora kaliny jest znanym ludowym remedium na kobiece dolegliwości. Działa rozkurczowo na mięśnie macicy, hamuje niewielkie krwawienia i wykazuje działanie przeciwporonne.
Owoców kaliny, podobnie jak owoców czarnego bzu, lepiej nie spożywać na surowo. Zawierają one toksynę, która niezbyt przyjemnie działa na ludzi i daje gorzki smak. Można się jej łatwo pozbyć, poprzez kilkunastominutowe gotowanie lub przemrożenie. Gotowane są o niebo smaczniejsze.

Przepis na syrop z kaliny koralowej wzmacniający odporność:

  • około 1 kg owoców kaliny (jeśli nazbierasz mniej lub więcej, to przelicz proporcje)
  • 3 łyżki suszonej skórki pomarańczy bez cukru
  • około 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego lub miodu
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. Owoce przepłucz na sicie i przełóż do dużego garnka, dodaj skórkę pomarańczy. Polej wodą i duś aż się rozpadną (15-20 minut). Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypaliły. Jeśli trzeba dolej trochę wody.
  2. Rozprażone owoce przetrzyj przez sito lub specjalną przecieraczkę do warzyw.
  3. Miąższ oddzielony od pestek i łodyżek przełóż do garnka i dodaj cukru do smaku. U nas wyszło około 1 szklanki. Całość zagotuj i niech się gotuje aż cukier się całkowicie rozpuści (5-10 minut).
  4. Gotowy syrop przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i pasteryzuj około 15-20 minut. Po wyjściu z kąpieli wodnej postaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Tak przygotowany syrop z kaliny dodajemy do herbaty lub gorącej wody.

Źródła:

  • „Zioła z apteki natury”, praca zbiorowa. Wyd. Publicat.
  • „Dzika kuchnia”, Łukasz Łuczaj (inspiracja przepisu)
  • http://rozanski.li/43/kalina-viburnum/

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *