Smaczna surówka z selera i rodzynek to słodka bomba witaminowa warta uwagi. Są tu składniki, które mogą Cię zaskoczyć, przekonaj się!
Składniki:
- 1 mały lub połowa dużego selera, obrana i starta na tarce o drobnych oczkach
- 1 jabłko, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzechów laskowych, posiekanych
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- cynamon
Przygotowanie:
- Rodzynki razem z orzechami zalej wrzątkiem i parz około 10 minut, odcedź na sicie.
- Wymieszaj w misce: selera, jabłko, rodzynki i orzechy.
- Zrób sos z soku z cytryny, miodu, śmietany i szczypty cynamonu.
- Dodaj sos do zawartości miski i dobrze wymieszaj.
- Surówkę warto przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce.
Przepis inspirowany książką: „Sałatki Siostry Marii”.