Surówka z selera z rodzynkami

Składniki:

  • 1 mały lub połowa dużego selera, obrana i starta na tarce o drobnych oczkach
  • 1 jabłko, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzechów laskowych, posiekanych
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Rodzynki razem z orzechami zalej wrzątkiem i parz około 10 minut, odcedź na sicie.
  2. Wymieszaj w misce: selera, jabłko, rodzynki i orzechy.
  3. Zrób sos z soku z cytryny, miodu, śmietany i szczypty cynamonu.
  4. Dodaj sos do zawartości miski i dobrze wymieszaj.
  5. Surówkę warto przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce.

Przepis inspirowany książką: „Sałatki Siostry Marii”.