Krupnik z kapustą, czy kapuśniak z kaszą? I tak i tak! Sprawdź przepis na zdrową zupę, idealną gdy jesz ciepłe śniadania, ale i na obiad. Polecam!
Składniki:
- 1/2 główki kapusty
- 1,5 l rosołu lub wody
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- papryka słodka
- czubrica czerwona
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Kapustę obierz z wierzchnich liści i poszatkuj. Warzywa obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchew pokrój w słupki, półplasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj kapustę i podsmaż chwilę.
- Dodaj ziemniaki, marchew i kaszę.
- Zalej całość gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj około 15-20 minut, aż kasza i warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku.
- Po wyłączeniu palnika dodaj pietruszkę.
Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.