pomidor bazylia

Spacerowe placuszki pomidorwo-bazyliowe

Bazylię często opisuje się jako zioło o przyjemnej, świeżej i aromatycznej jakości. Doskonale współgra z pomidorami, tym bardziej polecam przepis na placuszki!

Składniki:

  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowanych
  • 1 jajko
  • mąka pszenna lub orkiszowa, około 5-6 łyżek, ile przyjmie ciasto
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii posiekanej
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zblenduj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na naleśniki.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i smaż partiami placki.

Takie placki można zabrać na spacer czy na dłuższe wyjście jako wytrawną przekąskę, a dla niemowlęcia może służyć za pełnie danie.

Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.