Bazylię często opisuje się jako zioło o przyjemnej, świeżej i aromatycznej jakości. Doskonale współgra z pomidorami, tym bardziej polecam przepis na placuszki!
Składniki:
- 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowanych
- 1 jajko
- mąka pszenna lub orkiszowa, około 5-6 łyżek, ile przyjmie ciasto
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka bazylii posiekanej
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zblenduj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na naleśniki.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i smaż partiami placki.
Takie placki można zabrać na spacer czy na dłuższe wyjście jako wytrawną przekąskę, a dla niemowlęcia może służyć za pełnie danie.
Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.