kaszotto gryczane

Kaszotto gryczane z mięsem i warzywami

Kaszotto to danie, które jest podobne do risotto, ale zamiast ryżu jako głównego składnika, używa się kaszy. Dodaj mięso i warzywa oraz przyprawy – sprawdź ten smak!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej białej
  • 500g mięsa z indyka, może być pierś, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w słupki
  • 1 por, pokrojony w półplasterki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawa do indyka bez soli
  • sól himalajska
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim czosnek z porem.
  2. Dodaj mięso, posyp je przyprawą do indyka i solą i podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Dodaj marchew i kaszę, podsmaż.
  4. Dodaj sos sojowy i około 2 szklanki wody. Duś całość na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie wodę.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.