Kaszotto to danie, które jest podobne do risotto, ale zamiast ryżu jako głównego składnika, używa się kaszy. Dodaj mięso i warzywa oraz przyprawy – sprawdź ten smak!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej białej
- 500g mięsa z indyka, może być pierś, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w słupki
- 1 por, pokrojony w półplasterki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawa do indyka bez soli
- sól himalajska
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim czosnek z porem.
- Dodaj mięso, posyp je przyprawą do indyka i solą i podsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj marchew i kaszę, podsmaż.
- Dodaj sos sojowy i około 2 szklanki wody. Duś całość na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie wodę.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.