pieczarki bazylia farsz

Farsz pieczarkowo-bazyliowy do naleśników

Nuty smakowe bazylii są intensywne i przyjemne dla podniebienia. Dzięki temu podkręci smak pieczarek i świetnie zrównoważy ciasto naleśnikowe. Polecam!

Składniki:

  • 200g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • bazylia, świeża lub suszona
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • mozarella, drobno posiekana lub starta na tarce o dużych oczkach
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni  rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj pieczarki i podsmaż aż zmiękną, dodaj bazylię. Jeśli puszczą dużo soku, to trzeba go odparować. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Do podsmażonych pieczarek dodaj mozarellę i wymieszaj.

Taki farsz można wykorzystać do naleśników lub do pierogów, a nawet do gołąbków.

Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.