Danie dnia: naleśniki z sosem truskawkowo-rozmarynowym i musem śmietankowo-mascarpone. Dzięki przepisom pana Pawła Maleckiego odkryłam to niesamowite połączenie truskawek z rozmarynem.
Składniki:
- 500g truskawek, pokrojonych w plasterki,
- 50g cukru trzcinowego nierafinowanego,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej.
Przygotowanie:
- Truskawki wymieszaj z cukrem i przełóż na dużą patelnię.
- Najpierw duś pod przykryciem aż owoce puszczą sok i trochę zmiękną, a następnie odkryj i odparuj przez około 5 minut.
- W pół szklanki wody rozpuść skrobię i wlej ją do wrzącego sosu i dodaj rozmaryn.
- Mieszaj aż sos się wyklaruje. Po zagęszczeniu sosu wyjmij rozmaryn.
Taki sos można dodać do lodów, ciast i ciastek, deserów, a nawet do kaszki.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego”.