sos truskawkowy

Szybki przepis na sos truskawkowy z rozmarynem

Danie dnia: naleśniki z sosem truskawkowo-rozmarynowym i musem śmietankowo-mascarpone. Dzięki przepisom pana Pawła Maleckiego odkryłam to niesamowite połączenie truskawek z rozmarynem.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Truskawki wymieszaj z cukrem i przełóż na dużą patelnię.
  2. Najpierw duś pod przykryciem aż owoce puszczą sok i trochę zmiękną, a następnie odkryj i odparuj przez około 5 minut.
  3. W pół szklanki wody rozpuść skrobię i wlej ją do wrzącego sosu i dodaj rozmaryn.
  4. Mieszaj aż sos się wyklaruje. Po zagęszczeniu sosu wyjmij rozmaryn.

Taki sos można dodać do lodów, ciast i ciastek, deserów, a nawet do kaszki.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *